Soalan:

Ustaz, lelaki dengan perempuan boleh keluar bersama ke walaupun mak ayah berikan keizinan?

Jawaban:

Tidak Boleh, jika lelaki bukan mahram keluar dengan wanita bukan mahram, hukumnya tetap haram walaupun mendapat keizinan daripada ibu dan ayah. Apabila Allah tidak izinkan, maka kita harus lebih mentaati perintah Allah, dan tidak menggunakan keizinan ibu dan ayah sebagai tiket pelepasan untuk melakukan maksiat. 

Hari ini kebanyakan pasangan mendapat “restu mak ayah” dan menjadikannya sebagai sebuah perkara yang dibiasakan, Kepada mak ayah dinasihatkan untuk tidak menggalakkan anak anak kita bergelumang dengan dosa. Adalah menjadi tanggungjawab ibu dan ayah untuk menasihati anak anak dan mengajarkan kepada mereka tentang dosa dan pahala. Seorang suami, ayah yang membiarkan keluarganya membuat maksiat dan dia tidak menegur walaupun sedikit, itu antaranya adalah ciri-ciri lelaki yang dayus. Jadilah suami dan ayah yang bertanggungjawab dalam keluarga. 

Hadis Rasulullah saw,” anak itu ibarat seperti kain putih,ibu bapalah yang akan mencorakkannya menjadi nasrani, yahudi ataupun majusi” (Bukhari dan Muslim)

Nasihat saya kepada pasangan bukan mahram, yang keluar dengan yang bukan mahram, atas alasan mak ayah beri kebenaran, Tuhan kita ialah Allah. Letak Allah dan rasul no.1, jika perintah ibu dan ayah kita bertentangan dengan perintah Allah dan rasul, maka kita terlebih dahulu harus mentaati perintah Allah dan rasul.

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.”
“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya,…”

Surah An-Nur(24) ayat 30-31.